28 Mayıs 2009 Perşembe

ŞEHRİYELİ PİLAV (Gülümsemeleri görür gibiyim ;)

ŞEHRİYELİ PİLAV

3 su bardağı pirinç( Baldo pirinç tercihimdir.)
3 su bardağı kaynamış su
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
arpa şehriye (yarım çay bardağı kadar)
tuz

Hazırlanışı: Pirince, üzerini iki parmak geçecek kadar kaynar su ilave edip 1 saat bekletelim.Bu arada pilavda kullanacağımız 3 bardak suyumuzu kaynatmayı unutmayalım.Süre dolunca soğuk su altında fazla zedelemeden iki üç su nişastasını atana dek yıkayalım,süzelim.Tencerede tereyağ-sıvı yağ karışımını eritip arpa şehiyeleri içine atalım.Şehriyeler iyice kızarana dek kavuralım.Ardından pirinçleri de ilave edilip pirinçler iyice birbirinden ayrılana dek kavuralım.Sonra kaynamış üç bardak suyu ve tuzu ilave edelim.Orta göz ocağın altını en kısık ayara getirerek pirinçler göz göz olup suyunu iyice çekene dek pilavımızı pişirelim.Altını kapadıktan sonra dikkatlice alttakiler üste gelecek şekilde bi defacık karıştıralım.Demlenmeye bırakalım.Amann karıştırma işi çorba gibi olmasın ;)
Ben pilavda hep bire bir ölçü kullanıyorum.Üç bardak pirince üç bardak su, iki bardak pirince iki bardak su... Su az gelmez mi diyenleri duyar gibiyim.Hayır az gelmiyor,çünkü pirinci 1 saat ıslatıyorum ve tamamen kısık ateşte pişiriyorum.Birde hafifçe alt üst edince üstteki nispeten az pişmiş pirinçler alt katta demlenmiş oluyor;)Böylece tane tane bir pilav elde etmiş oluyorsunuz. Afiyet olsun...

4 yorum:

  1. allah seni bıldıgı gıbı yapsın:)

    YanıtlaSil
  2. Gülme...Ev hanımlarının bazıları iyi pilav yapamamaktan şikayetçi...Pilav var pilav var bebişim...Ben halkın taleplerini değerlendiriyorum:)

    YanıtlaSil
  3. amann pırıncı 1 saat ıslat pısınce bıraz demlendır tmm :)

    YanıtlaSil
  4. yarın akşam pilava sendeyim;)

    YanıtlaSil