18 Mayıs 2009 Pazartesi

PATETESLİ DİLİMLİ BÖREK


PATATESLİ DİLİMLİ BÖREK

Malzemeler:

o 3 adet yufka
o 100 gram tereyağ(eritilmiş) ve yarım çay bardağı sıvı yağ
o 2 adet yumurta
o 1 su bardağı süt
o 5 adet orta boy patates(haşlanıp, rendelenmiş)
o 100 gram beyaz peynir , 100 -150 gram kaşar peyniri(rendelenmiş)
o tuz, karabiber


Üzeri için: 1 yumurta sarısı,2 kaşık yoğurt ,sıvıyağ karışımı ,susam, çörekotu

Hazırlanışı:

o Eritilmiş tereyağ ,sıvı yağ ,süt ,yumurtayı çırparak içine haşlanıp rendelenmiş patates, beyaz peynir ve kaşar peyniri rendesi, tuz ve az karabiber ekleyerek çırpma teliyle iyice karıştıralım.
o Birinci yufkayı tezgaha sererek, kenarlarını kesip kare şekline getirelim. Patatesli harcı yufkanın her tarafına sürelim. Kenarlardan kesilen parçaları da harcın üzerine yerleştirip bu küçük parçaların üzerine de harçtan sürelim. 3 yufkayı da aynı şekilde hazırlayıp en üste yine harç sürelim.
o Yufkanın bir kenarından başlayarak uçlar açık kalacak şekilde rulo şeklinde sıkıca saralım. Streç filme sararak dolapta 2-3 saat dinlendirelim.(1 gece bekletilirse daha iyi olur ki ben çoğu zaman dolapta bekletmeden direkt bıçakla dilimliyorum.) Dolaptan çıkarıp 1,5 - 2 parmak kalınlığında dilimleyip yağlanmış tepsiye dizelim.
Üzerlerine 1 yumurta sarısı,2 kaşık yoğurt ,sıvıyağ karışımını sürüp susam ve çörekotu serpelim. Önceden ısıtılmış 180°C - 200°C fırında pişirelim. Eğer üstleri çok kızarıp altlar kızarmamışsa ters çevirip böreklerin altlarını da kızartabilirsiniz. İsterseniz böreklerin pişmesine yakın üzerlerine kaşar peyniri rendesi serpebilirsiniz. Bu börek çok değişik ,çok leziz geliyor bana. Harcın içindeki süt ve kaşar bence bu böreği çok güzelleşiriyor.Bu arada ayrıca misafirim çok , üç yufka bana yetmez diyorsanız 6 yufka kullanıp diğer malzemeleri de iki katına çıkararak aynı lezzette bir börek yapabilirsiniz. Afiyet şeker olsun.

3 yorum:

  1. bunu yumurtaya ve galetaya bulayıp kızart bıde sayın asuman kıroşeee:))

    YanıtlaSil
  2. eminim çok güzel olur.ama çok kalorili be bebişim,zate probemli tipleriz...;)

    YanıtlaSil
  3. kendı adına konus benım oyle bı probelımım yok bebısım :)

    YanıtlaSil